|
Vic està situada en la confluència dels rius Mèder i Gurri, afluents del Ter, enmig de la plana que porta el seu nom. Vic sempre ha estat un centre d'influència tan política com comercial: va ser capital de comtat, després de vegueria i, actualment, és capital de comarca i d'una extensa diòcesi episcopal que va des dels Pirineus fins a la Conca de Barberà. | |
Punts d'interès |
Vic està situada en la confluència dels rius Mèder i Gurri, afluents del Ter, enmig de la plana que porta el seu nom. Vic sempre ha estat un centre d'influència tan política com comercial: va ser capital de comtat, després de vegueria i, actualment, és capital de comarca i d'una extensa diòcesi episcopal que va des dels Pirineus fins a la Conca de Barberà.
Punts d'interès
La Catedral de Vic, monument historicoartístic des de l'any 1931, és el punt de partida d'aquesta ruta que proposa un recorregut per alguns dels monuments més representatius de la ciutat.
La Catedral de Sant Pere de Vic: ubicada al centre històric de la vila, d'estil neoclàssic i construïda entre 1781 i 1803 per Josep Morató. L'interior està decorat amb enormes i monumentals pintures murals de Josep M. Sert que representen escenes evangèliques. Al costat de la Catedral hi ha un claustre del segle XIV amb capitells molt ben treballats.
Campanar i cripta de la Catedral: el campanar romànic, de mitjan segle XI, és el prototipus de la modalitat llombarda, introduïda al país per l'Abat Oliba. Fa 46 metres d'alçada.
La cripta romànica fou consagrada, juntament amb la catedral, el 1038. Els sis capitells, amb influència de l'estil anomenat califal, i les columnes que els suporten, foren reaprofitats de la catedral preromànica del segle X.
El Museu Episcopal de Vic: es va inaugurar l'any 1891 i des de l'any 2002 compta amb un nou edifici obra dels arquitectes Federico Correa i Alfonso Milà. És una construcció de perímetre irregular que segueix el traçat medieval dels carrers que l'envolten.
El Museu és conegut internacionalment per la seva extraordinària col·lecció de pintura i escultura medieval. D'època romànica sobresurten especialment els frontals d'altar dels segles XII i XIII, els conjunts de pintura mural, així com el Davallament d'Erill la Vall i el baldaquí de Ribes considerats obres mestres del romànic català. De la col·lecció del gòtic sobresurten la marededéu de Boixadors, el retaule de la passió de Bernat Saulet i les obres dels millors pintors catalans d'aquest període, com Pere Serra, Lluís Borrassà, Bernat Martorell i Jaume Huguet.
El Museu exposa una magnífica representació de l'evolució de l'art litúrgic i de les arts decoratives a Catalunya a través de les seves col·leccions de teixit i indumentària, vidre, pell, orfebreria i ceràmica.
Pont de Queralt: construït al segle XI, marca l'antic camí a Barcelona que se sobreposà a la primitiva via romana. Al llarg dels segles ha sofert diverses modificacions, la més important de les quals fou al 1939, quan es mutilà bona part del cantó vora les muralles.
Castell dels Montcada: aixecat a final del segle XI, actualment només en resta una part dels murs perimetrals, ja que el 1882 s'enderrocà l'antic edifici que havia acollit la residència del veguer, seu de la Cúria Reial, graner de la ciutat i presó. En el seu emplaçament es descobriren les restes del temple Romà del segle II, avui reconstruït, que formaven el pati del castell medieval.
Sant Sixt: fou construït amb els models propis del segle XI amb modificacions introduïdes en diverses èpoques. La més important és la del sobrealçament de l'absis i la incorporació d'un campanar d'època més tardana. Per arribar-hi, cal agafar la carretera de Vic a Gironella. Al punt quilomètric 1, a mà dreta, hi ha un trencall que hi mena. L'església és perfectament visible des de la carretera.
Com a visites opcionals es proposen els dos grans temples barrocs de la ciutat: l'església de la Pietat i el convent de Santa Teresa. L'església de la Pietat és del segle XVII, amb uns relleus i unes escultures a la façana obra de J. Francesc Moretó. El convent de Santa Teresa també té una església que va ser construïda al segle XVII, amb un altar barroc d'autor anònim i un monument dedicat a la Setmana Santa, obra de Josep i Carles Moretó.
No hay comentarios:
Publicar un comentario