19/6/08

Neix la Fundació Pasqual Maragall amb l'objectiu de ser líder en investigació de l'Alzheimer


L'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall ha presidit avui la presentació pública de la Fundació Pasqual Maragall, que neix amb l'objectiu de convertir-se en una entitat líder en investigació en malalties neurodegeneratives, en especial de l'Alzheimer.

La fundació vol basar el seu projecte en "investigadors joves amb idees arriscades" que puguin trobar solucions i alternatives a les malalties neurodegeneratives, segons ha explicat el director de l'entitat, Jordi Camí. Ha afirmat que els científics d'aquesta edat encara no pateixen la "tendència al conservadorisme" que regna en la ciència.

El Fons Alzheimer Internacional de la Fundació Pasqual Maragall vol donar suport a programes d'investigació transfronterers i que integrin el coneixement i l'experiència de diverses àrees d'estudi. L'ambició d'aquest fons és crear un centre d'investigació científica a Barcelona en un termini de tres anys que la converteixi en capital de la ciència.

Sobre la futura ubicació de la fundació, Camí no ha volgut avançar esdeveniments i ha manifestat que "primer s'han d'obtenir recursos", de manera que fins a final d'any es "pentinarà" les principals empreses catalanes i espanyoles per obtenir-les. El projecte s'ubicarà al "lloc més adequat", ha mantingut.

Projecte ambiciós

L'assignació dels recursos del fons es realitzarà de forma estratègica, sota la direcció d'un comitè científic internacional. Els recursos es dirigiran a nínxols d'actuació que incideixin en àmbits científics transfronterers i de risc.

Camí ha destacat "l'ambició" del projecte en què s'ha treballat "calladament" en els últims mesos. El director de la fundació ha remarcat que existeix "espai, oportunitat i obligació de capgirar" la situació en què es troben en l'actualitat els malalts d'Alzheimer. "Ens arremangarem per desplegar alternatives", ha subratllat.

La fundació es nodrirà de recursos econòmics altruistes i privats, intentant "trencar el malefici" que la societat europea no és altruista. Camí ha dit que la fundació necessitarà uns 15 milions d'euros anuals per desplegar el seu "ambiciós" projecte.

Epidèmia mundial

Camí, que és director del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), ha subratllat que la Fundació Pasqual Maragall no s'oblidarà de les associacions de pacients i s'hi unirà per convertir-se en una espècie de lobby per lluitar, entre altres coses, per una millora en la fiscalitat pel que fa al mecenatge.

L'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall ha assegurat que es tracta d'un projecte "amb ambició", i ha lloat el "valor de ser agosarats i tirar endavant" aquest tipus d'iniciatives. Maragall, que aquest matí ha visitat la Sagrada Família, ha fet broma recordant que a Antonio Gaudí també el van titllar de "boig" quan va començar a construir-la.

L'Alzheimer i les malalties neurodegeneratives constitueixen una nova epidèmia mundial, amb 24 milions de persones afectades al món i amb perspectives d'un creixement exponencial. A Europa es calcula que hi ha uns sis milions d'afectats, dels quals mig milió són espanyols. A Espanya, es calcula que comporta el 2,4% de la despesa pública en salut.

No hay comentarios: