19/6/08

El Govern estableix un cànon d'1,10 euros per a mòbils multimèdia i de 3,15 per a lectors de MP3

A finals dels 80 semblava que s'acabava el vinil amb l'arribada del CD.
Sempre m'ha agradat mes el vinil que el CD, però per qüestions d'espai, no de qualitat tos em acabat anant amb el CD que era molt mes barat de fabricar que el vinil.

L'arribada d'Internet a les llars i els programes P2P ens baixem música i els que tenen molta memòria RAM o maquines noves es poden permetre el luxe de baixar-se pel.licules.

Això a fet que la SGAE i el Gobierno de las Españas , posi impostos sobre CD, mobils, MP3, MP4...

Això a sortit publicat avui dijous a la premsa parlant sobre el tema.



El Govern ha anunciat l'establiment d'un cànon d'1,10 euros per als mòbils multimèdia i les PDA, i de 3,15 euros per als lectors de MP3 i MP4. A més, ha fet públic un descens dels gravàmens dels CD (que passen de 0,22 euros a 0,17 euros) i dels DVD (que es redueixen de 0,60 euros a 0,44 euros).

Així figura en l'ordre ministerial del Ministeri de la Presidència, publicada avui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), que entra demà en vigor, i que, amb més d'un any de retard, regula els suports digitals subjectes al pagament del cànon per còpia privada i les quanties en cada un d'ells, tal com va establir la reforma de la llei de propietat intel·lectual aprovada la legislatura passada. Les noves tarifes començaran a aplicar-se l'1 de juliol.

Aquestes taxes mantenen en general la proposta inicial dels ministeris de Cultura i Indústria, donada a conèixer el mes de desembre passat i que en aquests mesos ha estat estudiada pel consell de consumidors i usuaris i el Ministeri d'Economia i Hisenda, encara que en el cas dels telèfons mòbils ha baixat d'1,5 a 1,1 euros.

Compensació per als autors

En aquesta relació de suports i tarifes es proposa també que els DVD-R (gravables) passin d'estar gravats amb 0,60 euros a 0,44 euros (-26,6%), mentre que per als escàners es manté un cànon de 9 euros, les gravadores de CD seguiran amb el mateix cànon, 0,60 euros; mentre que les gravadores de CD i DVD passen de pagar 6,61 a 3,40 euros (-48,5%).

El cànon digital pretén compensar els autors pels ingressos que deixen de percebre quan es fa una còpia de la seva obra, i per això grava els suports susceptibles d'emmagatzemar qualsevol tipus de creació. El seu pagament correspon al fabricant, que després el sol repercutir en el consumidor. Aquesta ordre ministerial s'aplicarà fins al 31 de desembre del 2009, excepte modificacions.

Aquestes són les tarifes que estableix el Govern:

Gravadora CD + DVD: 3,40€ (variació del -48,5%)
Gravadora CD: 0,60€ (0%)
Suport CD-R: 0,17€ (-22,7%)
Suport CD-RW: 0,22€ (0%)
Suport DVD-R: 0,44€ (-26,6%)
Suport DVD-RW: 0,60€ (0%)
Memòria USB: 0,30€ (nou cànon)
MP3/MP4: 3,15€ (nou cànon)
Telèfon mòbil/PDA MP3: 1,10€ (nou cànon)
Escàner: 9€ (0%)

No hay comentarios: