15/7/08

Balances Fiscals




Per fí s'han públicat les balances fiscals .

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha assegurat que les dades sobre el dèficit fiscal català difosos avui demostren que l'actual model de finançament és "insuficient i injust", pel que ha defensat "aliances" amb les comunitats balear i valenciana, i fins i tot amb Madrid "si fa falta", per a canviar aquest sistema.

En roda de premsa, el conseller, en nom del govern català, s'ha referit així a la difusió del primer estudi del Govern espanyol sobre les balances fiscals.

Onze comunitats autònomes reben més del que donen a l'Estat mentre vuit registren dèficit, segons ha revelat avui el Ministeri d'Economia i Hisenda al fer públiques les esperades Balances Fiscals, que constaten que les regions amb major renda per cápita són les quals tenen un còmput negatiu enfront de les arques centrals, mentre que aquelles amb menor renda aporten menys.

Els més solidaris Segons ha anunciat avui el secretari d'Estat d'Hisenda i Pressupostos, Carlos Ocaña, entre les quals registren un major dèficit enfront de les arques de l'Estat central es troben Madrid, Balears i Catalunya en la classificació en funció de la càrrega-benefici, mentre en el que el Ministeri qualifica com flux monetari, aquest ránking col·loca a les illes en primer lloc per davant de Catalunya i València.

En qualsevol cas, els experts que han elaborat l'estudi, han presentat sis supòsits i en tots ells es destaca que Madrid, Balears, Catalunya i la Comunitat Valenciana són les quals "més contribuïxen" a la solidaritat territorial. Després de recordar que aquestes balances responen a un exercici de transparència per part del Govern i "en cap cas" podran utilitzar-se per a la negociació del sistema de finançament autonòmic, Ocaña ha concretat que el dèficit fiscal de Catalunya se situa entre el 6,38% i 8,70% del seu PIB, segons les sis balances fiscals amb dades de 2005 elaborades a través de les dues metodologies acordades després de les successives peticions dels partits catalans.

Per la seva banda, el dèficit fiscal de Madrid se situa entre el 5,57% i el 9,13% del PIB d'aquesta comunitat. Segundo front comú L'informe que ha donat a conèixer Hisenda i que, segons Ocaña, confirma que el sistema fiscal és "progressiu" i suposa una "correcta redistribució de la renda a través de la despesa pública", coincideix amb les reunions entre l'Executiu central i les autonomies per a reformar el sistema.

Els Governs de set comunitats, de diferent signe polític, preparen un front comú per a defensar amb més força els seus interessos. El ministeri ha avançat que haurà més de dues balances, "en funció de diversos criteris". De cara les futures negociacions, les comunitats que menys han crescut en habitants en els últims anys pretenen impedir que la població sigui la principal variable que es tingui en compte per a assignar recursos.

Astúries, Galícia, Castella-Lleó, Cantàbria, Castella-la Manxa, Aragó i Extremadura es reuniran el pròxim 1 d'agost a Oviedo per a tancar el pacte, però ja s'han produït alguns amb acords bilaterals. En aquest grup es troben governs regionals formats per nacionalistes, regionalistes, socialistes i populars. Les comunitats governades pel PP es van reunir ahir per a fixar una posició comuna.

Rajoy es reunirà amb els líders regionals en San Millán de la Cogolla (La Rioja) el pròxim 29 de juliol tancar les demandes del Pàg. El PP dubta ara de la necessitat de reformar el model davant la possibilitat que l'Estat no inverteixi més en el nou finançament, una mica que últimament ha suggerit Hisenda.

Les claus del sistema

- Què és una balança fiscal?

És la diferència entre els ingressos tributaris que percep l'Estat dels ciutadans d'un territori i la despesa i la inversió que realitza aquest en aquest territori.

- Quin dels mètodes de càlcul és millor?

Per a veure l'impacte de l'Administració sobre un territori s'usa el mètode del flux monetari, que imputa la despesa en el lloc on de materialitza (un funcionari del Museu del Prat consumeix en el bar del cantó, no en altra comunitat). Per a saber l'impacte sobre el benestar dels ciutadans s'usa el mètode del benefici (tots ens beneficiem de la Defensa).

- Té a veure amb el finançament autonòmic?

No existeix una relació directa. Si el Govern augmenta la seva inversió en una comunitat, el dèficit fiscal d'aquesta disminuïx, però si el sistema de finançament no ha canviat, serà tan bo o tan dolent com abans d'aquesta inversió.

No hay comentarios: