9/8/08

El número màgic no es el 69, es el 25

Els partits catalans, inclòs el PSC, s'han aliat avui i han vinculat el nou finançament autonòmic amb la votació dels Pressupostos per a l'any vinent, davant el que consideren un incompliment del Govern al no contar avui amb un nou model, com preveu l'Estatut.

Per la seva banda, la secretària d'organització del PSOE, Leire Pajín, ha assegurat que el Govern "ha complert, compleix i complirà l'Estatut".

Aquest matí s'han reunit els responsables del tripartitt català -PSC, ICV i ERC- i de CIU per a buscar estratègies futures, mentre que el Govern central considera que les bases sobre la reforma del finançament són un bon document per a negociar i insisteix que està desenvolupant el Estatut.

Després de la reunió de Barcelona, el conseller d'Economia de la Generalitat, Antoni Castells, ha vinculat el nou finançament amb la votació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2009 en el Congrés.

Prèviament, en un article periodístic Ha avançat que els partits catalans treballen per a tenir un model de finançament abans que es votin les esmenes a la totalitat dels PGE, ja que aquests han de recollir "bona part" d'ella.

No s'ha pronunciat sobre si els diputats del PSC -25- haurien de votar en contra i ha destacat la unitat d'acció amb CIU i la gravetat que no s'hagi complert el pacte establert en el Estatut. AL seu judici, és "greu, un fet seriós, que el Govern hagi incomplit el Estatut de Catalunya i hem de lamentar -ha afegit- la falta de compromís del Govern de fer-lo possible". Castells ha reconegut per per primera vegada que negocia una proposta conjunta amb CIU, "ja que en aquesta unitat ha d'haver una part propositiva i veure com es concreta el que diu el Estatut".

El líder de CIU, Artur Mas, en un article periodístic, diu que el tripartitt i la seva formació haurien d'acordar el vot en contra dels PGE si no hi ha un bon acord de finançament. Per a CIU, aquest "bon acord" serà el qual compleixi al cent per cent el que establix el Estatut, per a poder reduir el dèficit fiscal i fer que Catalunya no perdi posats en la llista de riquesa per cápita després de la seva aportació solidària a la resta de sistema autonòmic.

Assegura que la unitat dels partits catalans "val el seu pes en or", mentre que el diputat convergent Francesc Homs diu que el tripartitt i CIU s'han conjurat per a rebutjar un mal acord en la negociació del finançament autonòmic La negociació del nou sistema de finançament es va estancar quan el Ministeri d'Economia va rebutjar un dels pilars bàsics del model previst en l'Estatut de Catalunya, que passa per establir un nou criteri que limiti el fons de solidaritat a la sanitat, educació i els serveis socials essencials.

Contestació del PSOE i crítiques de la secretària d'Organització del PSOE, Leire Pajín, a respost a aquesta acusació dels partits catalans assegurant que l'Executiu del PSOE "complix" els estatuts i "també el català" per a garantir "la igualtat d'oportunitats de tots els ciutadans". Assegura que Montilla "sap millor que ningú" que els executius de Zapatero són els quals més han "complert" amb Catalunya .

"El fet que que no hagi acord avui no significa que no hi hagi demà", ha assegurat des de Maó, Mallorca .

Pajín ha reiterat la bona voluntat del Govern que es demostra en "el compliment" de les dates establertes en el Estatut, com la de presentar la seva proposta públicament abans de la data límit, el 9 d'agost. "Tenim així un document de bases per a seguir treballant els pròxims mesos". Des del Partit Popular, el sotssecretari general de Comunicació del PP, Esteban González Pons, ha assegurat que el PSC està "tirant un pols" al Govern de José Luis Rodríguez Zapatero per a obtenir "satisfacció als seus compromisos autonòmics", i això significa que el PSOE "s'està trencant".

Ha criticat que el PSC, en època de dificultats econòmiques, "estigui disposat a retreure de la caixa comuna tot el que sigui necessari per a satisfer els seus compromisos, sense tenir en compte que el pressupost de tots és més important que el particular". En la seva opinió, "avui és el dia que s'ha demostrat que el xec que els havia donat Zapatero als nacionalistes catalans és un xec en descobert". Catalunya, ha afegit, "necessita un nou finançament, com la resta de les autonomies", que ha de provenir "d'un acord de totes les forces polítiques i ha de fer-se fora de l'Estatut d'Autonomia".

No hay comentarios: